سینما و سبک معماری آن
جدول محتوایی
ساختمان سینما
معماری ساختمان سینما هویتی جسورانه و ماندگار است که خود را به وسیله ساختارهای ایجاد شده بیان میکند. معماری برای سینما مانند تله پورت است. سینما مکانی به منظور گذراندن اوقات فراغت است.
از زمانی که انسانها شروع به گردآوری داستان و بازنمایی صحنه هایی از زندگی روزمره در مقابل مخاطبان کردند، نیازمند محیطی برای انجام چنین فعالیتهایی افزایش یافت.
سینما، یکی فضای عمومی است که با گذر در زمان مخاطبان فراوانی را در کل جهان به خود جذب کرده است. سینمای هر کشور، نقش و تاثیر مهمی در فرهنگ افراد و شیوه زندگی آن ها دارد و ما میتوانیم سینما را یکی از اثرگذارترین هنرها در بسیاری از کشورهای دنیا بدانیم. در ساختمان سینما، فیلمهای سینمایی با مباحث مختلف و برای سلیقههای مختلف نمایش داده میشود. نتیجه این که طراحی داخلی سینما باید با دقت و ظرافت ویژه ای انجام شود تا جوابگوی طبع های مختلف بازدید کنندگان باشد.
دکوراسیون داخلی سینما و معماری نمای بیرونی آن، از فریبنده ترین مباحث در علم معماری است که دیدگاههای مختلفی را شامل میشود. در طراحی کردن فضای داخلی سینما، نکتههای فراوانی وجود دارد که عدم رعایت آنها، همواره مشکلاتی را ایجاد میکند.
به عنوان یک قاعده کلی، هرچه قدر سالن بزرگتر باشد، صفحههای نمایشی که برای سالن در نظر میگبرند هم بزرگتر است. اغلب، سایز نمایشگرهای فیلم بین 30 تا 90 فوت عرض و 10 تا 30 فوت ارتفاع آن است. بر اساس یک سری تجربیات، متوسط سایزصفحه نمایش در نظر گرفته بین 45 تا 50 فوت است.
مطلوبترین سایز صفحه نمایش در محدوده 2.5 الی 3 متر میباشد. اندازه در نظر گرفته شده تا حد زیادی به اندازه سالن شما بستگی دارد. این عرض 2.2 تا 2.65 متر است و قرار دادن یک پروژکتور بر روی یک صفحه نمایش حرفه ای بسیار اهمیت دارد و صفحه نمایش را ارزشمند میکند.
انتخاب نمودن بهترین شکل و اندازه وابسته به هدف کاربردی (فیلم، سخنرانی، اجرای صحنه ای، موسیقی)، اندازه صحنه و تعداد مخاطبان مورد نظر است.
پیشینه معماری سینما
اولین نمونه سینماها کمی شبیه یک اتاق مستطیلی شکل بودند. با بالا رفتن محبوبیت و طرافداران فیلمسازی در دوران جنگ جهانی اول و بعدها، موج بزرگی ازساخت ساختمان جدید برای سینما ایجاد شد و سینماها از نظر سبک معماری بسیار پیچیده تر و مهندسی تر شدند.
قصرهای سینمایی دهههای 1920 و 1930 در دوران اوج سینما و تلویزیون ظرفیت تعداد 4000 نفر را داشت. سینماها اغلب دارای فضاهای داخلی فانتزی شکل بود که برای مثال شبیه معابد مصری کلیساهای جامع گوتیک معماری شده بودند.
با ورود پیدا کردن تلویزیون در اواخر دهه 1940 ، تماشاگران سینما تقلیل پیدا کردند و نوع جدیدی از ساختمان با چندین سالن نمایش کوچک تر پیدا شد.
معماری سینمای امروزه
فضاهای سینمایی امروزه غالباً شگفتیهای تکنولوژیکی با معماری بسیارمدرن هستند که اغلب از بتن و فولاد ساخته شده است. هر چند فرش ممکن است یادآور دوران های گذشته باشد. دیوارها طوری جلوی صدا را می گیرند که این سالنهای چند رسانه ای به طور معمول حداقل هشت سالن دارند ، برخی 14 سالن دارند و گاهی بیشتر.
چند ردیف صندلی در سینما وجود دارد؟
به طور معمول در طراحی سالن سینما تعداد ردیف های به کار رفته 10 تا 15 ردیف است و متشکل از 15 تا 20 صندلی در هر ردیف.
قوانین برای معماری یک سینما خوب
1. طراحی سالن با توجه به نوع اجرا و تعداد مخاطبان
این بخشی از سینما است که مخاطب را در طول فیلم، در خود جای میدهد. سینما همچنین میتوان به منطقه ای گفت که فضای بازی یا منطقه پشت صحنه نباشد.
فضاهایی که برای ساختمان سبنما در نظر گرفته میشود شامل لابی، پیشخوان بلیط و سرویس بهداشتی و… است. میزان فضای مورد نیاز برای هر سالن بستگی به عوامل متعددی دارد، اما راهنماهای زیر، بر اساس طراحی فضای مورد نظر برای صندلیها و میزان فضای مورد نیاز برای چیدمان صندلی:
- 1. 200 صندلی: 270 متر مربع
- 2. 150 صندلی: 190 متر مربع
- 3. 75 صندلی: 125 متر مربع
2. رعایت فاصله استاندارد برای نشستن راحت مخاطبان
راهرو فضایی را گویند که برای پیاده روی با ردیف مابین صندلیها در دو طرف یا با ردیف صندلیها در یک طرف و دیوار در طرف دیگر. در جهت افزایش ایمنی زمان تیره شدن سالنهای نمایش در زمان اجرا لبههای راهروها با یک ردیف چراغهای کوچک مشخص میشوند. معمولاً دو نوع ترتیب راهرو طراحی میشود:
- چیدمان چند راهرو
این نوع چیدمان شامل 14-16 صندلی در هر ردیف با دسترسی داشتن به راهرو در هر دو طرف است. اگر فقط از یک سر به راهرو برسید، تعداد صندلیها شاید به 7 یا 8 محدود شود.
- طرح نشستن به صورت قاره ای
آرایش راهرو قاره ای میتواند صندلیهای بیشتری را در همان میزان فضا جای دهد.اغلب برای هر نفر به طور متوسط 2،3 متر مربع فضا نیاز است که دربردارنده قسمت نشیمن و فضای راهروها است.
3. فضاعاقلانه انتخاب شود.
پرده سینما فضای تعیین شده ای است که بازیگران و هنرمندانی که در یک فیلم ایفای نقش کرده اند در آن نمایش داده میشوند. پرده سینما یک نقطه کانونی برای مخاطب محسوب میشود. به عنوان یک ویژگی معماری، صحنه پخش فیلم در سینماممکن است شامل یک سکوی اغلب بلند باشد. درمواردی، اینها ممکن است موقتی یا قابل تنظیم باشند اغلب صحنه فیلم یک ویژگی دائمی است و باید در طراحی آن توجه کامل شود.
4. کیفیت صدا به اندازه دید مهم است.
اگرچه فیلم هایی که در سالن پخش میشود یک رسانه تصویری هستند، اما کیفیت پایین صدا حتی نمایشهای بهتر را نیز خراب می کند. صدا بخشی است که اغلب زیاد اهمیت داده نمیشود، اما همان گونه که به خطوط دید خوب در زمان دیدن فیلم نیاز دارید، به خطوط صوتی خوب نیز احتیاج دارید..
جدا از ملاحظات آشکار در مورد راحتی و اندازه ، ضرورت دارد که سالن سینما با در نظر گرفتن موارد زیر طراحی گردد:
عایق صوتی خارجی: در برابر صداهای خارج از محیط سینما عایق صدا باشد تا در زمان مشاهده فیلم صداهای بیرون از فضا باعث اذیت در بیننده نشود.
عایق صوتی داخلی: این امر به ویژه در صفحههای متعدد که در آن موسیقی متن بلند میتواند به سالن مجاور درز کند، بسیار مهم است.
خدمات و تجهیزات کنترل سر و صدا : صداهایی مانند تهویه مطبوع، آسانسور، توالت و تجهیزات پروژکتور باید کنترل گردد.
آکوستیک : طراحی آکوستیک در سالنها باید از مرحله امکان سنجی – مکان، برنامه ریزی سالن و غیره تا راه اندازی نهایی در نظر گرفته شود.
اصول طراحی و معماری سینما:
- در فضای سینما باید دربهای اضطراری در نظر گرفته شود تا موارد ضروری که نیاز به آن دربها شد در دسترس باشد. لوازم و مصالحی که برای آن در نظر گرفته میشود باید نسوز و غیرقابل اشتعال باشد.
- باید ارتفاع مناسب برای سقف سالن در نظر گرفته شود که ارتفاع وابسته به تعداد تماشاچیان است. ارتفاع مناسب، یکی از اصلی ترین فاکتورهای اصول طراحی سینما است.
- معماری پلههای سیـنما باید نسوز و مقاوم باشد. تعداد دستگیرههای پله به تعداد تماشاچیان در نظر گرفته شود. عرض پله های عمومی که مردم توسط آن تردد میکنند حداقل 2.5 متر در نظرگرفته شود. ارتفاع یک پله 17 سانتیمتر و کف پله31 سانتیمتر محاسبه شود.
- روشنایی راهروها باید به اندازه کافی باشد.
- داشتن سیستم های گرمایش و سرمایش مناسب و همین طور تهویه مطلوب با توجه به سایز سالن. تمامی این سیستمها گرمایش، سرمایش و تهویه باید در داخل دیوارها تعبیه گردد.
- سایز و اندازه دربها باید به گونه ای باشد که خارج شدن تماشاچیان با مشکل روبرو نشود و زیاد طول نکشد.
- اندازه عرض راهروها باید حداقل 2 متر باشد و خالی از هر گونه وسیله اضافی باشد.
- صندلیهای سینما در سالن نمایش باید به ترتیبی قرار بگیرند که مزاحم ردیف پشت سرنشده، صندلی پشتی باید بین دو صندلی جلو قرار گرفته و اگر از صندلی تاشو استفاده کردید فاصله مابین آنها را رعایت کنید. اگر صندلیها را زاویه دار قرار میدهید زاویه 30 درجه را برای آنها در نظر داشته باشید.
- طول پردۀ سینما رابطۀ مستقیم با میزان سطح سالن دارد و نباید از 3\2عرض سالن کمتر باشد .
- طراحی زاویه دید مناسب برای تماشاچیان در هر قسمت سالن که باشند باید در نظر گرفته شود.
- در نظر داشتن برق اضطراری، متناسب با ظرفیت سالن
مزیت استفاده از برند ورتینا:
تیم مبنا با برند تجاری ورتینا کادری متخصص در امر دکوراسیون داخلی و اجرای فعالیت های عمرانی سازه میباشد.
- سبک شناسی و ایجاد هویت ساختمانی و مشاوره توسط تیم فنی و مهندسی.
- طراحی و ارائه پلان های معماری متناسب با سبک مورد نیاز.
- آنالیز کیفی و ریالی و اصلاح طرح متناسب با بوجه پروژه.
- زمانبندی و اولویت بندی اقدامات اجرایی برای تحقق دوره پروژه ازجمله نوسازی و بازسازی و تخریب.
- تامین تجهیزات و بررسی کیفی مصالح و تجهیزات.
- اجرای طرح توسط تیم متخصص و متعهد.
- ارائه تضمین کیفی و خدمات سالانه.
- به کارگیری دیوارهای پیش ساخته و سبک و نقاشی ساختمان و پتینه کاری و سقف ساختمان
- طراحی داخلی (طراحی دفتر کار، طراحی اتاق کنفرانس، طراحی اتاق کودک و…).
ممنونیم که این مقاله را مطالعه فرمودید. امیدواریم که توانسته باشیم مثمر ثمر باشیم و اطلاعات جدیدی را به شما انتقال داده باشیم.
ما در اینجاییم تا شما راحت زندگی کنید. ما باور داریم یک سرپناه برای شما آخر رضایت نیست و خلق رضایت هنر ما است.
شما اگر میخواهید ملکی را بفروش برسانید. اگر میخواهید در یک ملک سکونت کنید. هر تغییری را برای بهبودی و ایجاد حس خوب را برای خود رقم بزنی نیاز دارید یک متخصص را درکنار خود داشته باشید.
اگر افتخار دادید و مارا بعنوان یک متخصص انتخاب کردین، از شما درخواست میکنیم که به ما اعتماد کنید.
شماره تماس: 09-88288307-021